Saturday, June 2, 2012

Hospital Selayang Full Paying Patient Unit (FPP)

Saturday, June 2, 2012
Aku stumbled jumpe unit ni tak sengaja. Since tak dapat layanan memuaskan daripada Sungai Buloh and that was not my first experice (hari tu masuk observation ward sebab dehydration pun sama gak treatment hampeh), aku usha Hospital Selayang. Yang bengangnya, website hospital selayang ni tak tau la ape ke bodo tak leh bukak. Aku ingat kat opis je problem kene blocked, kat rumah pun sama gak takleh bukak. So aku baca2 blogs, forums and jumpe info kat baby center ni about FPP Unit. Ada dua, satu kat Putrajaya, yang memang gempak facility dia or kat Hospital Selayang, so-so je lah. Dia lain sikit, bukan private wing tapi semi gomen wing.

Info from Hospital Putrajaya about FPP Unit : http://www.hpj.gov.my/portalv10/index.php/en/full-paying-patient

FPP enjoy the following benefits:
  • Your choice of specialists; a doctor who will look after you from your first appointment till delivery.
  • Your husband or a family member will be allowed in the delivery room (except in an emergency situation).
  • Your husband will be allowed to stay in a single room with you and your baby.
  • Daily menu with various meal options such as Malay, Chinese, Western or vegetarian food.
  • Priority lane for treatment at specialist clinics.
  • You can opt for a comfortable and private First Class or Executive Ward.
Cost for first-time registration and consultation as an FPP at both these hospitals are RM110. Antenatal consultations are standardised at RM60.
Labour and delivery will cost between RM2,000 and RM5,000, depending on the type of delivery (normal, caesareanforcepsbreech and multiple births).
Bed charges for FPP 
ClassMedicine/Surgery/Obstetrics and Gynaecology 
Executive
(single Bed) 
RM300 per day 
First Class
(Single Bed) 
RM160 per day 
First class
(double bed) 
RM130 per day 
First class
(4beds) 
RM80 per day 

Other charges
Operation Theatre RM250 per hour/part 
Labour Room RM250 per hour/part 
Source: Putrajaya Hospital

So nampak cam menarik, aku baca2 blogs pun byk review yang menarik.

http://nadot.blogspot.com/2011/08/fpp-hospital-selayang.html

http://www.babycenter.com.my/pregnancy/labourandbirth/birthstories/helena-triplets/

http://susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=6422&forum=7

Aku call and mintak appointment hari Rabu. Misi yg jawab phone tu cakap semua doctor lelaki je ada specialist kat FPP unit Selayang Hospital so aku cakap tak kisahla yang mana2 pun, aku nak doctor yang paling cepat dapat appointment, so dia kasik appointment dengan Doc. Philip, hari Jumaat 10.30am.

Ok the reason nak pegi sini, ialah:
1) untuk parents comfort sebab bilik dan layanan yg lebih selesa, speed lane, own gynae and COURTESY and ATTENTION.
2) NICU care for Aiman, ramai cakap NICU Selayang adalah the best selain daripada kat Putrajaya tu. The bill is not hefty, very affordable.


So yesterday I went. It was very pleasant, fast, nurses and doc is very very good. I'm impressed. Bayar kan, kalau bayar service hampeh mmg aku hangin aaaa. Doc philip O&G specialist tu very good, sabar n honest. senang sgt cite kat dia. Dia ckp dont expect gempak2 mcm kat Putrajaya, FPP unit kat Selayang tu dewan bersalin, ward sama je cam 1st class gomen wing just beza dia, u got priority lane and own doc. Bilik pun single biasa je sama cam 1st class gomen takde eksekutif ke ape.

Dia cakap since i ada history preterm delivery and looking at baby's position now, there's more than 60% chance im going to deliver early for this one too. The cause/reason of why beranak awal again this time is unknown, same macam Yaya dulu jugak, They simply want to come out early he said. There's no prevention and if labor start can do nothing to stop it, just beranak je la.. What we can do is take the dexa jab to mature the baby lungs in order to prepare the baby in case he decides to come out anytime soon.

So i took the 1st dose of the jab at 11am kat clinic doc Philip and 2nd dose kat Wad Bersalin at 11pm. (kene complete 2 doses within 12 hours). Sakit gila mmg stok nak nangis, mengigil kaki badan semua siap cramped on my left lower body, ubat dia pekat. Nasib dpt mc since i dont think i can go to work nak jalan pun tak larat after that jab. after this, just wait n see la.. For now doc prescribed a lot of rest, no walking, no heavy lifting etc and no sex. So pantang nizam dah bermula officially today hahaha

Now dah amik dexa jab tu rasa cam "lega" sikit. Rasa cam prepared sikit in case Aiman kuar awal, at least chance for survival is a little higher. Doc Philip cakap baby belum engage so he asked me to pray that baby will wait until 36/37weeks to come out. Insya Allah, Aiman jangan kuar awal sangat, bagi Mama & Papa pindah rumah baru dulu ye sayang :)

Anyone interested nak tau caj bersalin di unit FPP Selayang, leh refer kat gambar bawah.


Ini just estimation, nurse tu cakap usually kalau bersalin normal, tinggal semalaman je dalam 1.5-2k je. (ETA : baca2 lagi ada yg review cakap kalau beranak normal duduk semalaman je dalam RM800 camtu.)

Kalau stay lama sikit lagi tambah la sebab ward semalaman is RM130 and complication ape2 dia tambah lagik mcm ala carte lol. Quite affordable jugak kalau what u want is privacy and courtesy. Unfortunately, untuk bersalin, dia masih letak kat ward di tingkat 5 sama ngan yg gomen wing yang lain just ada specific room dia dah allocate 5A,5B bukan di level 10 yg gempaks ittew. So jangan expect nak dapat Executive ward la macam kat Putrajaya tu. Doc Philip cakap for now memang follow up ngan dia macam follow up with any other private gynae tapi there's no obligation for me to deliver under FPP scheme, at any point of time, I can opted out and warded under gomen scheme, duk kelas 1 or kelas 2 (cheaper). Tapi takleh pilih doctor la, ikut nasib, kalau dapat houseman mmg nangis ar doctor2 muda tak berperasaan tu. huhuhu

Sape nak baca review bersalin di unit FPP Putrajaya, leh baca kat sini, seronokla depa duk ward Executive huhuhu

http://nannoor.blogspot.com/2010/12/review-fpp-hospital-putrajaya.html

http://nannoor.blogspot.com/2010/12/review-fpp-hospital-putrajaya.html

http://tepungpelita.blogspot.com/2010/04/full-paying-patient-fpp-hospital.html

http://adlyn833.blogspot.com/2012/02/full-paying-patient-fpp-hospital.html

That's all I could find about the FPP Scheme for now, hope I covers all info :)

31 weeks <3

11 comments:

thisni3zahata said...

ho3..mmg sakit giler time kene cocok ubat matangkn paru2 baby tu..kejang 20minit..kite cucuk kat kiri & kanan..kasik fare..hihi

ryy.han said...

Dah 2 x bersalin putrajaya fpp...part epidural tu hari keje je..hari cuti xde. Pstu ward exec yg bilik sorg tu mcm hot item (klu ada org..kenala masuk bilik yg share dua..tp xde recliner chair n peti ais, byr sama rega..xaci)..

ryy.han said...

Dh komen2 br perasan ada blog kita..hik3 thanks

LiXa the Mama Alya said...

nieza, sbb cucuk tu dah malam kul 11pm, mintak cucuk bontot yg sama, sbb konon nanti leh baring mengiring tido yg lg sebelah hahahaha

ryy.han, tak fair la ek duk bilik sharing tapi byr sama cam duk single. u tak complain ke?

Nadot said...

Thanks link kan to my blog. Good luck tau. Semoga dipermudahkan semuanye.. (^_^)

marikosan said...

im glad i can help you decide. Lol baru terbaca your blog and read my comments in FB

First time Mommy said...

Hi do u know the nicu chargers under fpp selayang hospital?

LiXa the Mama Alya said...

hi.. the NiCU is all the same for normal or FPP patients.. should not be expensive.

First time Mommy said...

If I deliverer under fpp & the baby are required to placed as nicu, then it'll be under full govt or separate? I'm 33wk+ & expecting twins. Is too late for me to go there now?

LiXa the Mama Alya said...

its not too late coz u are only required to see them once so they can make assessment and understand your case. NiCu is the same for all patient regardless u r under govt scheme or self paying scheme. i think the only different is, you have your own doctor and not some unprofessional or inexperience houseman delivering your babies

cemomoi said...

ngintai sini juga